Web Sify
Follow us on
Mail
Print

IBPS RRB Officer Exam 2014: Take our quantitative aptitude test to know your score

Source : SIFY_SKILLS
Last Updated: Tue, Sep 02, 2014 17:42 hrs
Exams

MockBank, a group of experts who carefully create mock tests specific to each competitive examination, have come up with sample questions regarding Quantitative Aptitude for RRBs-Officers 2014.

1. The difference between Simple Interest and True Discount on a certain sum of money for 6 months at 12 (1/2)% per annum is Rs 25. Find the sum.

A) Rs.6800 B) Rs.6500
C) Rs.6000 D) Rs.6200

2. A man purchased a cow for Rs. 3000 and sold it the same day for Rs. 3600, allowing the buyer a credit of 2 years. If the rate of interest be 10% per annum, then the man has a gain of:



A) 0% B) 5%
C) 7.5% D) 10%

3. A bill falls due in 1 year.The creditor agrees to accept immediate payment of the half and to defer the payment of the other half for 2 years.By this arrangement ins Rs.40.what is the amount of the bill,if he money be worth 12.5%?

A) 1200 B) 3000
C) 3600 D) 1300

4. Find the present worth of Rs.930 due 3 years hence at 8% per annum.Aso find the discount?

A) 186 B) 180
C) 185 D) 189

5. The true discount on Rs. 2562 due 4 months hence is Rs. 122. The rate percent is?

A) 12% B) 13%
C) 15% D) 14%

6. A man wants to sell his scooter .There are two offers one at Rs12000 cash and other at a credit of Rs12880 to be paid after 8 months ,money being at 18% per annum which is better offer?

A) Rs.12880 B) Rs.12000
C) Both are equally good D) None of the above

7. The profit earned by selling an article for Rs 900 is double the loss incurred when the same article is sold for Rs.490. At what price should the article be sold to make 25% profit?

A) 715 B) 469
C) 400 D) 750

8. The Present worth of Rs.2310 due 2 (1/2) years hence ,the rate of interest being 15% per annum, is :

A) Rs.1440 B) Rs.1750
C) Rs.1680 D) Rs.1840

9. A man buys a watch for Rs. 1950 in cash and sells it for Rs. 2200 at a credit of 1 year. If the rate of interest is 10% per annum, the man:

A) gainsRs. 55 B) gainsRs. 50
C) losesRs. 30 D) gainsRs. 30

10. The present value of a bill due at the end of 2 years is Rs.1250. If the bill were due at the end of 2 years and 11 months, its present worth would be Rs.1200. Find the rate of interest and the sum.

A) rs.1175 B) rs.1375
C) rs.1475 D) rs.1575


Answers
1. (A) 2. (A) 3. (C) 4. (B) 5. (C)
6. (B) 7. (D) 8. (C) 9. (B) 10. (B)

For full length customized test series, personalized faculty mentorship and detailed RRBs-Officers study plan, visit MockBank.




blog comments powered by Disqus


most popular on facebook
talking point on sify news
Subscribe
Subscribe to receive e-mail alerts on
upcoming exams in your inbox