WebSify
Follow us on
Mail
Print

Mock Paper for IBPS PO 2014: Reasoning

Source : SIFY_SKILLS
Last Updated: Fri, Aug 08, 2014 15:06 hrs
Exams, Sunny Leone tops 2012 Google India searches

IBPS will be conducting the written examination for recruitment to the post of Probationary Officers in October, 2014. The written examination consists of 5 sections-
1.    Reasoning
2.    English
3.    Quantitative Aptitude
4.    General Awareness
5.    Computer Knowledge


MockBank, a group of experts who carefully create mock tests specific to each competitive examination, have come up with sample questions regarding Reasoning for IBPS PO 2014.




Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below it :
(i) Eleven students A, B, C, D, E, F, G, H, I, J and K are sitting in a row of the class facing the teacher.
(ii) D, who is to the immediate left of F, is second to the right of C.
(iii) A, is second to the right of E, who is at one of the ends.
(iv) J is the immediate neighbour of A and B and third to the left of G.
(v) H is to the immediate left of D and third to the right of I.

1. Who is sitting in the middle of the row?
(a) C
(b) I
(c) B
(d) G
(e) None of these

2. Which of the following group of friends is sitting to the right of G?
(a) IBJA
(b) ICHDF
(c) CHDF
(d) CHDE
(e) None of these

3. In the above sitting arrangement, which of the following statements could be dispensed with?
(a) (i)
(b) (ii)
(c) (iii)
(d) (iv)
(e) None

4. Which of the following statements is true in the above sitting arrangement ?
(a) There are three students sitting between D and G.
(b) G and C are neighbours sitting to the immediate right of H.
(c) B is sitting between J and I.
(d) K is sitting between A and J.
(e) None of these.

5. If E and D, C and B, A and H and K and F interchange their positions, which of the following pair of students is sitting at the end?
(a) D and E
(b) E and F
(c) D and K
(d) K and F
(e) None of these

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions:
Eight Friends P, Q, R, S, T, V, W and Y are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners face the centre while those who sit in the middle of the sides face outside.
P who faces the centre sits third to the right of V. T, who faces the centre, is not an immediate neighbor of V. Only one person sits between V and W. S sits second to the right of Q. Q faces the centre. R is not an immediate neighbor of P.

6. Who sits second to the left of Q?
(a) V
(b) P
(c) T
(d) Y
(e) Cannot be determined

7. What is the position of T with respect to V?
(a) 4th to the left
(b) 2nd to the left
(c) 3rd to the left
(d) 3rd to the right
(e) 2nd to the right

8. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which if the one that does not belong to that group?
(a) R
(b) W
(c) V
(d) S
(e) Y

9. Which of the following will come in place of the question mark based upon the given seating arrangement?
             WP  TR  QW  RS  ?
(a) YT
(b) VY
(c) VQ
(d) PY
(e) QV

10. Which of the following is true regarding R?
(a) R is an immediate neighbor of V
(b) R faces centre
(c) R sits exactly between T and S
(d) Q sits third to the left of R
(e) None of These


Answers
1. (b) 2. (c) 3. (e) 4. (c) 5. (c)
6. (b) 7. (c) 8. (d) 9. (a) 10. (c)


For full length customized test series, personalized faculty mentorship and detailed IBPS PO study plan, visit MockBank.



blog comments powered by Disqus


most popular on facebook
talking point on sify news
Subscribe
Subscribe to receive e-mail alerts on
upcoming exams in your inbox