Web Sify
Follow us on
Mail
Print

Mock Paper for RBI Assistant 2014: Numerical Ability

Source : SIFY_SKILLS
Last Updated: Mon, Aug 18, 2014 15:09 hrs
RBI

MockBank, a group of experts who carefully create mock tests specific to each competitive examination, have come up with sample questions regarding Numerical Ability for RBI Assistant 2014.

1.A container contains 40 litres of milk. From this container 4 litres of
milk was taken out and replaced by water. This process was repeated


further two times. How much milk is now contained by the container?

A. 26 litres

B. 29.16 litres

C. 28 litres

D. 28.2 litres

 

2. Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety
of tea in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, what is
the price of the third variety per kg ?

A. Rs.182.50

B. Rs.170.5

C. Rs.175.50

D. Rs.180

 

3. A milk vendor has 2 cans of milk. The first contains 25% water and the
rest milk. The second contains 50% water. How much milk should he mix
from each of the containers so as to get 12 litres of milk such that the ratio
of water to milk is 3 : 5?

A. 5litres, 7 litres

B. 7litres, 4 litres

C. 6litres, 6 litres

D. 4litres, 8 litres

 

4. Two vessels A and B contain spirit and water in the ratio 5 : 2 and 7 : 6
respectively. Find the ratio in which these mixture be mixed to obtain a new
mixture in vessel C containing spirit and water in the ration 8 : 5 ?

A. 3: 4

B. 4 : 3

C. 9 : 7

D. 7 : 9

 

5. The cost of Type 1 material is Rs. 15 per kg and Type 2 material is Rs.20
per kg. If both Type 1 and Type 2 are mixed in the ratio of 2 : 3, then
what is the price per kg of the mixed variety of material?

A. Rs. 19

B. Rs. 16

C. Rs. 18

D. Rs. 17

 

6. Find the ratio in which rice at Rs. 7.20 a kg be mixed with rice at Rs.
5.70 a kg to produce a mixture worth Rs. 6.30 a kg.

A. 4 : 3

B. 3 : 4

C. 2 : 3

D. 3 : 2

 

 

7. 8 litres are drawn from a cask full of wine and is then filled with water.
This operation is performed three more times. The ratio of the quantity of
wine now left in cask to that of the water is 16 : 65. How much wine did the
cask originally hold?

A. 30 litres

B. 26 litres

C. 24 litres

D. 32 litres

 

8. A jar full of whiskey contains 40% alcohol. A part of this whisky is
replaced by another containing 19% alcohols and now the percentage of
alcohol was found to be 26%. The quantity of whisky replaced is

A. 4/3

B. 3/4

C. 3/2

D. 2/3

 

9. How many kilograms of sugar costing Rs. 9 per kg must be mixed with 27
kg of sugar costing Rs. 7 per Kg so that there may be a gain of 10 % by
selling the mixture at Rs. 9.24 per Kg ?

A. 60 Kg

B. 63 kg

C. 58 Kg

D. 56 Kg

 

10. In what ratio should rice at Rs.9.30 per Kg be mixed with rice at Rs.
10.80 per Kg so that the mixture be worth Rs.10 per Kg ?

A. 7 : 8

B. 8 : 7

C. 6 : 7

D. 7 ; 6

Answers
1. (b) 2. (c) 3. (c) 4. (d) 5. (c)
6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (b) 10. (b)
For full length customized test series, personalized faculty mentorship and detailed RBI Assistant study plan, visit MockBank.


blog comments powered by Disqus


most popular on facebook
talking point on sify news
Subscribe
Subscribe to receive e-mail alerts on
upcoming exams in your inbox