Mock Paper for SBI PO 2014: English

Last Updated: Mon, May 12, 2014 06:09 hrs

SBI will be conducting the written examination for recruitment to the post of Probationary Officers in June, 2014. The written examination consists of 4 sections-

  1. Reasoning

  2. English

  3. Data Interpretation and Analysis

  4. General Awareness, Marketing & Computers.


50 questions will be asked from each section.


MockBank, a group of experts who carefully create mock tests specific to each competitive examination, have come up with sample questions regarding English section for SBI PO 2014.


Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Chose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.


1. Today Wegener's theory is ____ ; however, he died an outsider treated with ____ by the scientific establishment.

A. unsupported - approval

B. dismissed - contempt

C. accepted - approbation

D. unchallenged - disdain

E. unrivalled - reverence


2. Biological clocks are of such ____ adaptive value to living organisms, that we would expect most organisms to ____ them.

A. clear - avoid

B. meager - evolve

C. significant - eschew

D. obvious - possess

E. ambivalent - develop


3. The peasants were the least ____ of all people, bound by tradition and ____ by superstitions.

A. free - fettered

B. enfranchised - rejected

C. enthralled - tied

D. pinioned - limited

E. conventional - encumbered


4. If there is nothing to absorb the energy of sound waves, they travel on ____ , but their intensity ____ as they travel further from their source.

A. erratically - mitigates

B. eternally - alleviates

C. forever - increases

D. steadily - stabilizes

E. indefinitely - diminishes


5. The intellectual flexibility inherent in a multicultural nation has been ____ in classrooms where emphasis on British-American literature has not reflected the cultural ____ of our country.

A. eradicated - unanimity

B. encouraged - aspirations

C. stifled - diversity

D. thwarted - uniformity

E. inculcated - divide


6. The conclusion of his argument, while ____ , is far from ____ .

A. stimulating - interesting

B. worthwhile - valueless

C. esoteric - obscure

D. germane - relevant

E. abstruse - incomprehensible


7. In the Middle Ages, the ____ of the great cathedrals did not enter into the architects' plans; almost invariably a cathedral was positioned haphazardly in ____ surroundings.

A. situation - incongruous

B. location - apt

C. ambience - salubrious

D. durability - convenient

E. majesty – grandiose


8. Archaeology is a poor profession; only ____ sums are available for excavating sites and even more ____ amounts for preserving the excavations.

A. paltry - meager

B. miniscule - substantial

C. average - augmented

D. judicious - penurious

E. modest - generous


9. Some critics maintain that Shakespeare’s poetry is uneven, ranging from the ____ to the ____.

A. sublime - elevated

B. trite - inspired

C. vacuous - inane

D. succinct - laconic

E. sonorous - voluble


10. One ____ the new scheme is that it might actually ____ just those applicants that it was intended to encourage.

A. highlight of - stimulate

B. feature of - attract

C. problem with - induce

D. attraction of - intimidate

E. drawback of - daunt



Answers

1. (D) 2. (D) 3. (A) 4. (E) 5. (C)

6. (E) 7. (A) 8. (A) 9. (B) 10. (E)


For full length customized test series, personalized faculty mentorship and detailed SBI PO study plan, visit MockBank.





More from Sify: