Web Sify
Follow us on
Mail
Print

Mock Paper for SBI PO 2014: General Awareness (Banking)

Source : SIFY SKILLS
Last Updated: Wed, May 14, 2014 06:40 hrs

SBI will be conducting the written examination for recruitment to the post of Probationary Officers in June, 2014. The written examination consists of 4 sections-

  1. Reasoning

  2. English

  3. Data Interpretation and Analysis

  4. General Awareness, Marketing & Computers.


50 questions will be asked from each section.


MockBank, a group of experts who carefully create mock tests specific to each competitive examination, have come up with sample questions regarding
General Awareness (Banking) section for SBI PO 2014.


1.  On the recommendation of which committee was NABARD established?
(a)    Shivraman (b) Rangarajan
(c)    Malegam (d) Vijay Kelkar

(e) None of these


2.  Which among the following does the RBI not decide?
(a) CAR     (b) CRR    (c) Base Rate     (d) Bank Rate  (e) None of these


3.  In banking, IFSC code stands for_________________.
(a) International Format System Code 
(b) Indian Function System Code
(c) International Forex System Code
(d) Indian Financial System Code

(e) None of these

4.  Which of the following organizations is the Mutual Fund Market regulator?
(a) AMFI     (b) SEBI    (c) CIBIL    (d) CRISI (e) None of these


5.   Which of the following statements is incorrect regarding RTGS system?
(a) The transactions take place in real time
(b) The system operates on DNS (Deferred Net Settlement) basis
(c) The minimum amount that can be remitted is Rs. 2 lakh
(d) Service charges for RTGS transactions vary from one bank to another

(e) None of these


6. ________is the organization that maintains the borrower’s history in India.
(a) CRISIL    (b) CIBIL    (c) CARE    (d) RBI (e) None of these


7.  RBI has directed commercial banks to resolve ATM transaction-related complaints within seven working days. If a commercial bank is unable to do so then it has to pay Rs.________per day as compensation.

(a) 50     (b) 100     (c) 200     (d) 225 (e) None of these


8. SWIFT is a commonly used acronym in the banking industry. The ‘I’ in SWIFT stands for_____________.
(a) Interbank    (b) International    
(c) Intercom     (d) Indian

(e) None of these 


9. Which of the following is/are associated with the fiscal policy?

1. Marginal Standing Facility 2. Devaluation of Currency

3. Market Stabilization Scheme 

(a) 1 & 2     (b) Only 3     (c) 2 & 3     (d) Only 2 (e) None of these


10. Often, we read in newspapers that the RBI has changed the Repo rate and the Reverse Repo rate by a few basis points. What is a basis point?
(a) Ten % of one hundredth point    (b) One hundredth of 1%
(c) One tenth of 1%                       (d) Ten % of 100

(e) None of these


Answers

1. (A) 2. (C) 3. (D) 4. (B) 5. (B)

6. (B) 7. (B) 8. (A) 9. (D) 10. (B)



For full length customized test series, personalized faculty mentorship and detailed SBI PO study plan, visit MockBank.



blog comments powered by Disqus


most popular on facebook
talking point on sify news
Subscribe
Subscribe to receive e-mail alerts on
upcoming exams in your inbox