Mock Paper for SBI PO 2014: Reasoning (Seating Arrangement)

Last Updated: Mon, May 19, 2014 06:06 hrs

SBI will be conducting the written examination for recruitment to the post of Probationary Officers in June, 2014. The written examination consists of 4 sections-

  1. Reasoning

  2. English

  3. Data Interpretation and Analysis

  4. General Awareness, Marketing & Computers.


50 questions will be asked from each section.


MockBank, a group of experts who carefully create mock tests specific to each competitive examination, have come up with sample questions regarding
Reasoning (Seating Arrangement) for SBI PO 2014.


Directions(1-5):Each of these questions are based on the information given below:

A ,B, C, D and E are five men sitting in a line facing to south - while M, N, O, P and Q are five ladies sitting in a second line parallel to the first line and are facing to North. B who is just next to the left of D, is opposite to Q. C and N are diagonally opposite to each other. E is opposite to O who is just next right of M. P who is just to the left of Q, is opposite to D. M is at one end of the line.


1. Who is sitting third to the right of O ?

A. Q         B. N

C. M        D. Data inadequate


2. If B shifts to the place of E, E shifts to the place of Q, and Q shifts to the place of B, then who will be the second to the left of the person opposite to O ?

A. Q         B. P

C. E         D. D


3. Which of the following pair is diagonally opposite to each other?

A. EQ       B. BO

C. AN       D. AM


4. If O and P, A and E and B and Q interchange their positions, then who will be the second person to the right of the person who is opposite to the person second of the right of P ?

A. D          B. A

C. E           D. O


5. In the original arrangement who is sitting just opposite to N ?

A. B           B. A

C. C           D. D


Directions (6-10):Each of these questions are based on the information given below:

In an Exhibition seven cars of different companies - Cadillac, Ambassador, Fiat, Maruti, Mercedes, Bedford and Fargo are standing facing to east in the following order :

  1. Cadillac is next to right of Fargo.

  2. Fargo is fourth to the right of Fiat.

  3. Maruti car is between Ambassador and Bedford.

  4. Fiat which is third to the left of Ambassador, is at one end.


6. Which of the cars are on both the sides of cadillac car ?

A. Ambassador and Maruti                B. Maruti and Fiat

C. Fargo and Mercedes                     D. Ambassador and Fargo


7. Which of the following statement is correct ?

A. Maruti is next left of Ambassador.  B. Bedford is next left of Fiat.

C. Bedford is at one end.                   D. Fiat is next second to the right of Maruti.


8. Which one of the following statements is correct ?

A. Fargo car is in between Ambassador and Fiat.

B. Cadillac is next left to Mercedes car.

C. Fargo is next right of Cadillac.

D. Maruti is fourth right of Mercedes.


9. Which of the following groups of cars is to the right of Ambassador ?

A. Cadillac, Fargo and Maruti             B. Mercedes, Cadillac and Fargo

C. Maruti, Bedford and Fiat                D. Bedford, Cadillac and Fargo


10. Which one of the following is the correct position of Mercedes ?

A. Next to the left of Cadillac               B. Next to the left of Bedford

C. Between Bedford and Fargo            D. Fourth to the right of Maruti.


Answers

1. (B) 2. (A) 3. (D) 4. (B) 5. (B)

6. (C) 7. (A) 8. (B) 9. (B) 10. (D)


For full length customized test series, personalized faculty mentorship and detailed SBI PO study plan, visit MockBank.




More from Sify: