Web Sify
Follow us on
Mail
Print

Mock Paper for SBI PO 2014: Reasoning (Syllogism)

Source : SIFY SKILLS
Last Updated: Mon, May 19, 2014 08:50 hrs

SBI will be conducting the written examination for recruitment to the post of Probationary Officers in June, 2014. The written examination consists of 4 sections-

  1. Reasoning

  2. English

  3. Data Interpretation and Analysis

  4. General Awareness, Marketing & Computers.


50 questions will be asked from each section.


MockBank, a group of experts who carefully create mock tests specific to each competitive examination, have come up with sample questions regarding
Reasoning (SYLLOGISM) for SBI PO 2014.


Directions: In each question below, there are two or three statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follow(s) from the given statements.


  1. Statements: Some boys are girls.

All girls are students.

Conclusions:

I. Some boys are students.

II. Some students are boys.

III. Some students are girls.

IV. All students are girls.

(a) I, II and III follow (b) II, III and IV follow

(c) I, III and IV follow (d) I, II and IV follow

(e) All follow


  1. Statements: All books are watches.

Some watches are clips.

Conclusions:

I. Some watches are books.

II. No watches are books.

III. Some books are clips.

IV. No books are clips.

(a) I,and III follow (b) Only I follow

(c) Either I or II follows (d) Either III or IV and I follow

(e) Either I or II and III follow.


  1. Statements: Some chairs are tables.

Some tables are desks.

Conclusions:

I. Some chairs are desks.

II. No chairs are desks.

III. Only desks are chairs.

IV. Only chairs are desks.

(a) Only I follows (b) Only II follows

(c) Either I or II follows. (d) Either III or IV follows

(e) Either I or II and either III or IV follow.


  1. Statements: Some reds are blues.

No greens are blues.

Conclusions :

I. Some reds are not greens.

II. All reds are greens.

III. Some greens are not reds.

IV. All greens are reds.

(a) Only I follows (b) Only III follows

(c) Either I or II follows. (d) Either III or IV and I follow

(e) I and II follow.


  1. Statements : No systems are decks.

All decks are books.

Conclusions:

I. Some systems are books.

II. Some systems are not books.

III. Some books are systems.

IV. Some books are not systems.

(a) Only II follows (b) Only IV follows

(c) I and IV follow. (d) II and either III or IV follow

(e) Either I or II and IV follow.


  1. Statements : All birds are animals.

Many birds are stones.

Conclusions :

I. Some birds are animals.

II. Some animals are stones.

III. All animals are stones.

IV. Some animals are not stones.

(a) Only I follows (b) Only II follows

(c) Either III or IV follows. (d) I and II follow

(e) I and II and either III or IV follow


  1. Statements : Some teachers are students.

Some students are boys.

Conclusions:

I. All boys are students.

II. All boys are teachers.

III. Some teachers are boys.

IV. No teachers are boys.

(a) Only I follows (b) Only II and II follow

(c) Either I or III follows (d) Either I or IV follows

(e) Either III or IV follows


  1. Statements: Some girls are teens.

No teens are snakes.

Conclusions :

I. Some teens are girls.

II. Some snakes are no girls.

III. Some girls are not snakes.

IV. All snakes are girls.

(a) Only I follows (b) Either II or III follows

(c) Only I and III follow (d) Only I and II follow

(e) Either III or IV follows


  1. Statements : No blankets are pillows.

Some beds are blankets.

Conclusions :

I. Some blankets are not pillows.

II. Some pillows are not beds.

III. Some beds are not pillows.

IV. All beds are pillows.

(a) Either III or IV follows (b) Either I or II follows

(c) I and III follow (d) Either II or III follows

(e) None of the above


  1. Statements: All classes are glasses.

All brasses are glasses.

Conclusions :

I. Some classes are brasses.

II. Some brasses are glasses.

III. Some brasses are classes.

IV. Some classes are glasses.

(a) Only I follows (b) Only II follows

(c) I and II follow (d) II and IV follow

(e) All follow


Answers

1. (A) 2. (D) 3. (C) 4. (D) 5. (E)

6. (E) 7. (E) 8. (C) 9. (C) 10. (D)


For full length customized test series, personalized faculty mentorship and detailed SBI PO study plan, visit MockBank.




More from Sify:
blog comments powered by Disqus


most popular on facebook
talking point on sify news
today`s most read on sify skills
Subscribe
Subscribe to receive e-mail alerts on
upcoming exams in your inbox